Your search results

Veelgestelde vragen over kopen, verkopen, huren en verhuren

Kopen & Verkopen

Bij de verkoop van uw woning, zijn er verschillende verplichte attesten nodig.
Deze zijn vooral om de koper meer zekerheid te geven over de staat van de woning of grond. De kostprijs hiervoor loopt snel op tot enkele honderden euro’s.

Indien u ervoor kiest om met ons samen te werken, zorgen wij voor een volledige administratieve afhandeling van uw dossier en vragen wij alle attesten GRATIS voor u op.

Een compromis wordt ondertekend wanneer koper en verkoper akkoord gaan over de verkoop van een bepaald onroerend goed.
Het is hier belangrijk dat de compromis alle correcte gegevens bevat en conform de wetgeving is opgemaakt. Wij maken voor u een compromis op.

Om de verkoop van het onroerend later officieel te maken naar derden toe, bent u verplicht om een authentieke verkoopovereenkomst op te maken. Hiervoor is enkel de notaris bevoegd.

De authentieke akte waarborgt de juridische zekerheid van uw aankoop. Het is de notaris die de notariële akte opstelt op basis van de eerder getekende compromis.

Om uw akte te laten verlijden bij de notaris zijn er nog volgende kosten:
» registratierechten: in Vlaanderen betaalt u normaal 5 of 10% registratierecht afhankelijk van het kadastraal inkomen
» BTW op woning (enkel voor nieuwbouw)
» ereloon notaris: dit wordt door de wet vastgelegd en wordt uitgedrukt in percentages van het aankoopbedrag
» aktekosten

Let op wanneer u een krediet afsluit, moet u naast de aankoopkosten ook aktekosten voor de lening betalen.

Een bodemattest is een document waarin informatie is opgenomen omtrent de bodemkwaliteit van de (onder)grond van een bepaald perceel. Een perceel grond (al dan niet bebouwd) kan niet worden overgedragen of verkocht zonder geldig bodemattest.
Dit attest geeft aan of een grond al dan niet verontreinigd is.
Als er geen gegevens beschikbaar zijn, wordt een blanco bodemattest afgeleverd.
Lo Immo staat garant voor het aanvragen van alle verplichte documenten in het kader van de verkoop van uw woning.

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit certificaat is een soort rapport dat de energiezuinigheid van uw woning weergeeft en wordt opgemaakt door een erkend energiedeskundige.
Het document vermeldt een EPC kengetal: dit getal drukt uit hoeveel energie de woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager, hoe beter de energiescore van uw woning.
Op vandaag kan er geen woning meer verkocht of verhuurd worden zonder de aanwezigheid van een EPC. De koper of huurder moet op voorhand immers geïnformeerd worden over het energieverbruik van de woning.
Lo Immo staat garant voor het aanvragen van alle verplichte documenten in het kader van de verkoop van uw woning.

De eigendomsoverdracht van uw pand is niet gekoppeld aan een keuring van je stookolietank. Het is aldus niet verplicht om uw stookolietank te laten keuren bij verkoop van uw woning. Deze twee zaken staan los van elkaar.

Een keuring is weliswaar wel verplicht voor ingebruikname van de tank en in sommige gevallen ook periodiek. Hierdoor zou je als verkoper dus in principe steeds een keuringsattest moeten kunnen voorleggen.

Elke kandidaat koper wordt individueel begeleid bij de bezichtiging van een woning. Wij, als vastgoedmakelaar, staan in voor een professionele rondleiding en bezorgen alle nuttige info.
Wij zijn 24/24 bereikbaar en plannen ook bezoeken ’s avonds en in het weekend. Hiervoor stemmen we telkens af met de eigenaar van het pand en de geïnteresseerde kandidaat koper.

Bij de bezichtigingen is het niet noodzakelijk dat de eigenaar aanwezig is, maar het is wel mogelijk. Soms voelt de koper zich meer op zijn gemak als de eigenaar er niet is om op die manier rustig rond te kijken en vragen te stellen.

Huren & Verhuren

Het registreren van een huurcontract verleent het huurcontract een ‘vaste datum’. Dit betekent dat iemand die datum nog kan betwisten en dat het contract bindend is voor derde partijen.
Dit is belangrijk voor de bescherming van huurder én verhuurder.

Lo Immo staat in voor de registratie van de huurcontracten.

Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde en schriftelijke beschrijving van de staat van het pand bij aanvang van de huur. Dit gebeurt best tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn. De plaatsbeschrijving wordt bij het huurcontract toegevoegd en moet door huurder en verhuurder ondertekend en gedateerd worden.

Om een plaatsbeschrijving op te maken, werken wij samen met een deskundig bureau.

Elk jaar kan de huurprijs op de verjaardagsdatum van de inwerkingtreding van het contract aangepast worden. Deze aanpassing gebeurt op basis van de gezondheidsindex.

Lo Immo staat in voor de verhuring van uw woning én voor de opvolging van de huurindexatie. We verwittigen de eigenaar jaarlijks zodat hij tijdig actie kan ondernemen.

De huurwaarborg beschermt de verhuurder wanneer de huurder zijn verplichtingen geheel of gedeeltelijk niet nakomt (door schade aan de woning …). Een huurwaarborg wordt niet opgelegd door de wet, maar de meeste overeenkomsten bepalen dat de huurder een waarborg geeft.

Ons kantoor werkt samen met Korfine voor de administratieve afhandeling van de huurwaarborg.

Zijn er nog vragen?
Contacteer ons gerust!

  Voornaam

  Familienaam

  E-mail

  Telefoon

  Onderwerp

  Bericht

  Ja, ik sta toe dat Lo-Immo mijn gegevens verzamelt, zoals beschreven staat in de privacy policy.

  
  
  silk scrunchiesilk hair tiessilk blousesilk shirtsilk shirtsselis silk shirtsilk shirt mensmens silk shirtssilk pantiescustom socksface sockspersonalized sockspup sockssocks with facesphoto sockscustom face sockspet socksface on socksfacesockscustomized socks